Статии

Йога на действието

Разказано от Димитър Карагьозов за списание „Усури“ бр.113/2014

Въздействието на Карма йога над съзнанието, концентрацията на ума и освобождаване от господството на eгото.

Обикновено този вид йога бива пренебрегнат от начинаещи и дори от хора, които вече се занимават с други форми като Раджа йога и Хатха йога. Практиката на йога асани (пози), пранаяма (дихателни практики), медитативни техники и др. за фиксирано време на ден носят огромни резултати, опит и знания, но човек трябва да свързва тези вътрешни реализации, постигнати в практиките, с всекидневието.

Работата ще бъде извор на щастие, ако можем да разпознаем в нея стъпало към духовното просветление.

Карма йога е йогата на действието… (продължава)

Впечатления от Ауровил: пионерите на съзнанието

Д-р Марк Люк Гиси е богослов, изследовател в областта на глобалната културна трансформация и автор на книгите “Au-delà de la modernite du patriarcat et du capitalisme. La societe reenchantée?“ и „The Knowledge Society“. Бил е съветник на президентите Делор и Сантер в Европейската комисия. Активен член на Международния консултативен съвет по въпросите на Ауровил.
Между 20 и 28 февруари 2005 г. имах удоволствието да бъда поканен в Ауровил като член на “Международния консултативен съвет по въпросите на Ауровил”. Ето някои впечатления, за всички вас, които никога не сте били там. Можете ли да си представите град, където средно-статистическият гражданин, когото срещате на улицата, след кратък момент на контакт би могъл да заговори за необходимостта човек да отстъпи от своето его, за да навлезе към своето най-дълбоко същество, където да открие искра от божественото? Възможно ли е да си представим един град, който вече повече от тридесет години е в процес на изграждане около една цел – повишаване на нивото на съзнание на човечеството? Вероятно ще възкликнете, че това е чиста утопия. И сте напълно прави. Аз дори бих отишъл по-далеч, казвайки, че това е коренно невъзможно. И бих добавил един цитат от френския философ Паскал (17 век): “Човек не е нито ангел, нито животно, но иронията е, че когато той се опитва да се превърне в ангел, той се държи като животно”… (продължение)

Ауровил и идеалът за човешко единство

Това е текстът към видео-презентация на Ауровил от Gnostic Center – New Delhi, 2008 г.

За да се оцени Ауровил, наистина трябва да се преживее чрез собствен опит. Според думите на Дуду Диен: „Вашият опит да превъплътите духовността в практика не може да се проумее, ако човек не дойде тук и не го види. Ауровил не е нещо, за което можете да прочетете. Ауровил е преживяване.“ ОГЛЕДАЛОТО НА СВЕТА: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД АУРОВИЛ  „Всички световни проблеми с техните колективни атавизми и динамиката на процесите, които се опитват да се справят с тях, оформят част от полето на действие и промяна на Ауровил.“ Д-р Астел Пател, жител на Ауровил. Докато Хартата на Ауровил е маяк, към който всеки жител на Ауровил се стреми да напредва, реалността е, че човешката природа е такава, каквато е, и затова във всички области на живота възникват конфликти. Понякога по-остро, защото не могат да бъдат замаскирани или скрити, както в обикновения живот. Изпъква всяка малка дисхармонична вибрация, защото тя противоречи на съзнателната духовна съдба на Ауровил. Конфликтите при вземането на решения, организацията, общуването и споровете, напрежението между културите, разрастващият се материализъм, всички те са част от преживяването Ауровил – и са привидно отрицание на идеала. Ако човек иска да води спокоен и уединен живот, Ауровил със сигурност не е мястото за това. Когато го питат за предизвикателствата, които стоят пред Ауровил, проф. Манодж Дас казва: „Йога е практическа психология, по думите на Шри Ауробиндо. Както и всеки търсещ като мен и Вас, всеки жител на Ауровил разполага с лаборатория, в която да работи, и това е неговото собствено съзнание. Там се коренят основните предизвикателства, пред които се изправяме…“… (продължи да четеш)

Новата утопия: Ауровил

Глава от книгата на Жорж ван Фрекем „Отвъд човека като вид – живот и дело на Шри Оробиндо и Майката“

Ти казваш, че Ауровил е мечта. Да, това е „мечта” Господня, а обикновено такива „мечти” се сбъдват – те са много по-истински от така наречените реалности човешки!1 Представете си следната сюрреалистична картина: на пустинна, червено-глинеста, изпепелена от слънцето равнина се стичат тълпи от хора, пристигащи с автобуси. Те търсят подслон под широк кръгъл брезентов сенник, поставен специално за случая. В центъра на кръга е иззидано малко конусовидно възвишение; на върха му е поставена керамична урна във формата на стилизирана лотосова пъпка. Представители от различни страни от цял свят, повечето младежи, спускат в урната по шепа пръст от своята страна, след като повторят на своя роден език във високоговорителите нещо от сорта на лозунг … Това се случило на 28 февруари 1968 година на около десетина километра северно от Пондичери. Тук се събрали представители от 124 нации и 23 индийски щата. От високоговорителите звучал гласът на Майката. „Лозунгът” бил хартата на нов град, който тя основавала в този час и на това място: Ауровил, Градът на Зората – новата Утопия. … (продължава)

Advertisements
%d bloggers like this: