Йога на действието

Много ауровилци, особено дошлите заради духовната визия и замисъл на Ауровил, практикуват „Интегрална йога“, така както е описана от Шри Ауробиндо. Според него, „Целият живот представлява йога на Природата, търсеща да изяви Бога в себе си“.  Бидейки интегрална, тя включва различните пътища на йога, основните от които са пътят на сърцето, йога на нтегралното знание, йога на действието и йога на себеусъвършенстването. Ето защо публикуваме разказа за йога на действието на Димитър Карагьозов, написан след преживяното от него в Ауровил и Индия.

karma yogaРазказано от Димитър Карагьозов за списание „Усури“ бр.113/2014

Въздействието на Карма йога над съзнанието, концентрацията на ума и освобождаване от господството на eгото.

Обикновено този вид йога бива пренебрегнат от начинаещи и дори от хора, които вече се занимават с други форми като Раджа йога и Хатха йога. Практиката на йога асани (пози), пранаяма (дихателни практики), медитативни техники и др. за фиксирано време на ден носят огромни резултати, опит и знания, но човек трябва да свързва тези вътрешни реализации, постигнати в практиките, с всекидневието.

Карма йога е йогата на действието

Самата дума карма произлиза от санскрит и има значението на причина и ефект. Целта на Карма йога е да донесе интеграция, хармония и съюз чрез действие. Това е пътека за всеки, търсещ духовния мир и себереализацията, защото всички ние трябва да работим и извършваме различни действия, били те физически или умствени. Този път е най-удачен за едно модерно и активно общество, което не може да престане да действа. Винаги има някаква форма на действие, било то работа, спане, мечтаене или просто опити да не правим нищо. Чрез Карма йога можем да започнем практика на йога 24 часа на ден, използвайки нашите действия като начин за по-високо осъзнаване.

Умът на повечето хора може да се сравни с въртеливо течение

Такива хора постоянно се сблъскват, реагират и противопоставят на главното течение. Вследствие се получава една бъркотия, нежелани резултати и загуба на енергия. Обикновено хората не са доволни от резултатите от действията си и случващото се около тях. Точно поради тази причина на противоречие в мислите, желанията и действията хората остават недоволни от живота, без да разберат, че това, което им се случва, е резултат от всички мисли, желания и действия, събрани заедно.

Много добре знаем за потенциала на човешкия ум и за резултатите, които определени хора достигат с воля и концентрация на ума. Хора като Айнщайн, Микеланджело и много други. Разликата между другите и тях е, че те са канализирали течението на мислите си в едно могъщо и съюзено течение, както инженерите канализират течащата река чрез постройката на язовирна стена, турбогенератор, който превръща потока на вода в енергия. Получава се трансформация. За да направим ума си могъщ и да генерираме тази енергия да служи на нашите най-големи стремежи и вдъхновения, трябва да канализираме потока на мисли в едно голямо съюзено и хармонично течение без конфликт. Умът трябва да бъде концентриран, докато се превърне в перфектен инструмент с интегриран единомислещ поток. Това е ролята на Карма йога: да канализира нашите мисли и действия, за да може умът да ни помага, вместо да ни пречи. За да бъде умът концентриран и перфектен приемник на нашите опити в живота и да изгради една воля, която да постигне всички от нас желания и вдъхновения.

За пример ще дам един човек, който иска да бъде лекар. Той трябва да жертва години в учене, отдаване и концентрация на материята. Години в лишения от други блага, като време с приятели и семейство, забавления и почивки. Оттам нататък той трябва да се сблъсква с всякакви ситуации, пречки и опозиция, за да осъществи своите вдъхновения и виждания за живота и обществото. За постигане на тези цели е нужна голяма концентрация на ума и воля, много лишения, които умът пожелава междувременно. Получава се едноточкова концентрация на ума, която може да постигне всичко.

Умът трябва да бъде концентриран, докато се превърне в перфектен инструмент с интегриран единомислещ поток.

Карма йога развива волята

Важността на волята често бива пренебрегвана. Волята може да се обясни като капацитета да мотивираш, мобилизираш и хармонизираш действията за постигането на определени цели. В Карма йога практикуващият извършва работата и действията си с възможно най-голямо внимание и ангажираност, използвайки наследените му качества и възможности, постигайки максимален ефект. „Бхагават гита“ дефинира Карма йога като ефективност в действие. По време на работа човек може да разпознае своите умствени проблеми. Чрез Карма йога човек може да се очисти от фобии, страхове и други разстройващи фактори. По време на работа човек се сблъсква с всякакви преживявания, били те лоши или добри. От тези опитности човек научава повече за себе си. Защо да се противим, а не приемем ситуацията и не научим повече за себе си чрез работата – така ще прочистим ума си, вървейки по пътеката към по-голямо осъзнаване.

karma yoga1Пътеката на Карма йога приема материалния свят около нас

Приема това, че ние трябва да функционираме в света, но целта е да използваме онези предмети, мисли и действия, които възпрепятстват всеки индивид сега, в конструктивен вид, за да бъдат трансформирани в уред на постигане на свобода и знания. Това е постижимо постепенно, действайки с осъзнатост и използвайки 100% концентрация в нашите действия. Целта е да станем абсолютно свободни в пълния смисъл на думата – и в перфектен синхрон със съзнанието. За да се случи това, ние трябва да опознаем света и да трансформираме ограниченията му. Пеперудата не може да бъде свободна и да полети внезапно. Тя преминава първо травмата и ограничението да бъде гъсеница. После полетява свободно и щастливо нагоре. Същото е и с човека, той първо трябва да разбере и опита ограниченията на света, преди да ги трансформира и да изпита духовен екстаз и свобода.

Едно от основните правила на Карма Йога

То е много просто, но и много дълбоко: да не сме привързани към нашите действия и техните последици. Тогава работата става игра. Престава да бъде работа. Обикновено работата е извършена с мотив и очаква резултати, награда, докато играта се играе заради самата игра. Заради привързаността, а не заради самата работа ние ставаме нещастни и разделени един от друг. Работата рядко наранява някого – очакванията, статутът, наградата и т.н. са причината за умствените проблеми, а оттам – и за проблемите на тялото. От това произлиза и следното правилото: върши своята работа, но не се идентифицирай с нея. Приеми работата, последиците и плода от нея като нещо напълно отделно от теб самия. Представете си, че сте прекарали шест месеца в писане на книга. Това е плод на вашия ум и дълга работа. Много сте горд с нея, като част от вас. В даден момент някой минава, взима книгата, прочита няколко страници и коментира: „Кой е този идиот, който е написал това?“, без да знае, че сте вие. Като резултат вие сте много обиден и ядосан, защото гордостта ви е била наранена. Следователно вие навлизате в яростен спор с критика и оставате депресиран и нещастен за много дни. Причината за нещастието не е критикът, а привързаността ви към книгата, плодът на вашата работа и старание. Ако я нямаше идентификацията с книгата, нямаше да страдате заради критиката към нея. Погрешната идентификация винаги води до нещастие, а правилната идентификация води до щастие и хармония със заобикалящия свят. Вие не сте вашата работа и нейният продукт.

Привързаността води до болка и нещастие, непривързаността – до спокойствие. Опитай да смениш съществуващото поведение към всеки аспект от живота. Карма йога е само метод, от който ще се получи релаксация и осъзнаване на по-високо ниво. Тогава тази непривързаност ще се превърне в любов към всичко.

karma yoga2

Мотото на Карма Йога е „Давай, давай, давай…“ В модерния свят е актуално друго мото: „Вземай, вземай, вземай!“. Това е причината, която ни отдалечава от духовно развитие и от състоянието на медитацията. Всички древни учители са проповядвали, че действия и мисли, мотивирани от личен интерес, трябва да бъдат постепенно елиминирани. На пръв поглед е доста трудно, ако не и невъзможно, но с търпение и постоянство човек може да сложи край на тиранията и силата на егото, което е пречката и пердето към възвишеното съзнание.

Целта на Карма йога е да намали контрола на егото

Тази борба с егото става по-лесна, ако човек усеща отдаденост на идея, човек или символ от по-високо съзнание. При тези условия човек извършва всички действия, предложени към обекта на преданост – било то гуру, Божество или световна кауза. Това предаване на действията към нещо извън егото се нарича Бхакти йога. Много силен метод е за тези, които са по-емоционални.

Не всеки обаче изпитва такава отдаденост към обект или кауза. В този случай е добре да извършваме действията си с пълна концентрация и осъзнаване. Бъди свидетел на действията си и научи за себе си от последиците и плодовете им.

Отдаването на служба или Карма йога води до мир и баланс в живота ни. Но Карма йога не е просто работа, за нея са нужни неегоистични, концентрирани действия с осъзнаване.

Карма йога сама по себе си води директно до знание и по-високо осъзнаване, дори тези реализации да имат малко общо с работата, която е извършена. Вътрешният опит е важен и е нещо трудно за обяснение.

Когато практикувате Карма йога, не е нужно да вярвате в религия или по-висш интелект. Просто се опитайте да извършвате всичко неегоистично – независимо дали е метене на пода, писане на книга, управлението на държава или просто домашна работа. „Работата ще бъде извор на щастие, ако можем да разпознаем в нея стъпало към духовното просветление“, казва Свами Сатянанда. Нека го послушаме.

Пътя на действието представи Димитър Карагьозов

lotus


ЗДРАВО СВЪРЗАНИ СЪС СЕБЕ СИ

Кkarma yoga3арма йога отдалечава хаотичното и ненужното – на дневен ред пак сме ние

С един такъв воин се срещнахме и ние, помогна ни на предишните страници да вникнем в идеята за Карма йога. Пътят му обаче минава през три континента, преди да открие за какво плаче душата. Митко или Димитър Карагьозов е едва на 19, когато напуска родния Бургас. Вярва, че ще открие щастието си, като се среща с непознатото. Но това се оказва задънена улица…

След няколко години работа като барман и сервитьор в чужди земи, всичко се срива. Тогава обаче се появява йога. И мечтата по Индия. Стига и дотам – и прекарва две години, изучавайки именно йога. Първата е доброволец в проект за екоустойчивост. Втората посвещава на своя гуру и му служи в ашрама.

От Индия Митко се прибра едва преди няколко месеца с идеята, че и на 25 (на толкова години е вече) ще има какво от поз-нанията на индийските йоги да ни предаде. Срещата ни е в бургаския център „Магнолия“, който се превръща в духовното средище, от което Димитър Карагьозов ни показва какви можем да бъдем.

Като освобождаваме себе си от мотиви и идеята за личен просперитет, казва се във философията на този път, нашият ум се изчиства. Започваме да разбираме истинската природа на нещата, отпада привързаността ни към това, което правим. Така духовният живот се изпълва със съвсем друг от общоприетия смисъл – вместо от определена практика, ние се вдъхновяваме от самия път. И нищо не ни спира, нищо не ни влече назад…

Карма йога е един от четирите пътя към освобождение според древните книги. В нея се концентрираме върху дълга – и пренебрегваме отплатата за това, което вършим. Така в най-важно наше задължение се превръща това да правим нещата добре, но също да ги изпълваме с по-висш смисъл. Духовният воин на пътя на Карма йога работи за крайна висша цел – и тя е любовта към всички същесва, проявлението на тази любов в живота на всичко и всички.

Димитър Карагьозов с примера си сам показва защо.

– Много е трудно да приемем, че плодовете от работата ни са нещо, което ни ограничава. Винаги искаме да видим резултат. Твоят съвет как да преодолеем това…

– Всяка карма (работа, действие) ражда своите плодове или резултати. Проблемът не е в тях, а в очакванията ни; те водят до разочарования и неефективност. Затова е добре човек да намери работата, която най-много му се отдава и му е присърце, както и да се отдаде на тази работа на 100%. Тогава и ефективността ще бъде 100%!

Когато човек следва някаква вътрешна кауза, за която материалните плодове са от по-малко значение, тогава започва да преоткрива себе си.

– Разкажи ни за индийския си период? Какво остана в теб от него? Кое е най-голямото богатство, което намери?

– В Индия се отдадох изцяло на доброволческа служба. В първата ми година там бях доброволец в един проект, тип комуна, където работата ни и философията ни бяха насочени към екология, самоустойчивост и повдигането на личното и колективното съзнание. Там споделях дома, всекидневието, работата и каузата със стотици хора от цял свят. Най-ценното беше възможността да наблюдавам и преобразувам прищявките на егото си. Ауровил в Южна Индия е невероятна работилница за вътрешна трансформация. Именно там се подготвих за срещата с моя гуру и му се отдадох в служба. Всякакъв вид работа изпълнявах – от кравите, градината и кухнята до йога залата. Това беше време, в което изчистих доста от незадоволеността и егото си.

Много хора извършват Карма йога, без да са запознати с термина и философията, при тях това се получава отвътре.

– А да си правим ли планове? Ето, измина месец от 2014-а… Какво казва за това Карма йога?

– Има една поговорка, която казва: „Ако искаш да разсмееш Бог, кажи му, че имаш планове.“ Карма йога съветва: „Намери своите най-големи вдъхновения и нека всички наши действия не им противоречат, а работят за тяхната реализация.“ По този път ще намерим мир и себе си.

– От сърце благодарим!

Пътя на йогина преразказа Краси Проданов

Advertisements
%d bloggers like this: