Призив за Българския Павилион

Времето от 29 февруари – 10 март 2012 г. беше наситено с български изяви, целящи да призоват материализацията на Българския павилион в Международната зона на Ауровил.

Ето тук са и пътеписите на Светослав „Баба Марта в Ауровил“

и Руслина „Ауровил: първо докосване“

Ауровил е разделен на четири „зони”: „Жилищна”, „Индустриална”, „Културна (и Образователна)” и „Международна”. Международната зона служи като мост между Ауровил и света, в нея вече са построени павилионите на Индия и Тибетската култура, предстои изграждането на още много павилиони на националните култури, които да представят в жива и интерактивна форма гения и духа на съответните култури и с какво те са допринесли за еволюцията на съзнанието.
Идеята е многообразието от културни форми и събития да служи като възможности за образователен обмен и съвместно творчество. Затова Международната зона би трябвало да се превърне не просто в още едно международно културно експо или културен център, каквито ги познаваме, а в място за задълбочено изследване и изявяване на душите на нациите в глобален контекст, като фокус за съзнателен обмен между реалностите на Ауровил – това, което той се стреми да въплъти, и съответните нации. Дейността на международната зона се ръководи от International Zone Group и от съответните групи на националните павилиони.

На 29 февруари 2012, по време на официалното откриване на новопостроената зала в Unity Pavilion, бяха представени постери на различните павилиони на нациите и културите (27 към този момент), а част от групите на павилионите организираха различни събития. Българската работилница за мартеници в казахската юрта привлече мало и голямо, за да си усучат мартеничка и да се окичат за здраве и за спомен.

На 1-ви март опаковахме като мартеница едно дърво във Visitor Center.

На 3 март открихме изложбата „Глаголически следи“ на българската художничка от Берлин Антония Дуенде, която вече няколко години подред отсяда в Ауровил и беше инициатор и основен двигател на тези културни дни.

Запис от откриването и интервю с Антония: http://www.aurovilleradio.org/arts-a-culture/visual-arts/2670-glagolitic-traces-exhibition

Индийският студент по Българистика в Делийския университет Нирендер изрецитира на български поема за водата и оживи публиката със своя ентусиазъм и сърцатост.

Откриването на изложбата беше озвучено от динамичните български ритми и мистичната индийска рага на Николай Иванов и Марина Великова от арт-формация „Ом“.

Николай и Марина в разгара на своя самостоятелен концерт в Аудиториума

Запис от техния концерт: http://www.aurovilleradio.org/arts-a-culture/music/2673-world-music-with-balkan–beats

 

Това е кадър от презентацията за България, с опит за представяне на качествата и проявленията на националната душа (nation-soul) чрез природа, история, култура, музика и духовни импулси, на това с какво душата на България е допринесла за глобалното развитие на съзнанието и житейския опит. Линк към презентацията.

Извихме няколко кръшни хора и поизпотихме гостите с българска енергия и издръжливост.

А това е презентацията „Bulgaria – a land as a single human palm“


Стоян Радев от Ню Йорк и неговата трупа Overground Arts Alliance представиха спектакъла-пантомима Urban Tao Ecocentric.

Аудио запис: http://www.aurovilleradio.org/arts-a-culture/performing-arts/2686-urban-tao-ecocentric

С благодарност към спомоществувателите, българското посолство в Ню Делхи и всички приятели и познати, които изпратиха материали и вътрешна подкрепа за тези дни!

Advertisements
%d bloggers like this: