Посещаване на Ауровил

За повече и по-подробна информация посетете официалния сайт www.auroville.org. За да усетите духа на живота в Ауровил чрез ежедневни интервюта и аудиозаписи на събития, посетете www.aurovilleradio.org.

Къде се намира Градът?
Ауровил е разположен в южната част на Индия, на 150 км южно от Ченай (Мадрас) и на около 10 километра северно от град Пондичери.

Популярните варианти за пътуване от България с полет до Ченай са от София, Истанбул и Букурещ, както и от кой да е европейски град през арабските страни и Коломбо. Компаниите с полети Европа-Ченай са нискотарифната FlyDubay – директно от София, Qatar Airways, Gulf Air, Air Arabia, Jet Airways, British Airways, Emirates, Etihad, Kuwait Airways, Lufthansa, Oman Air, Saudi Arabian Airlines и Srilankan Airlines). По-евтино и авантюристично може да излезе с полет до Мумбай или Делхи, и оттам с влак до Ченай или Пондичери (500-2000 рупии според категорията, пътува се съответно едно денонощие и две нощи; категория 3АС е с отворени купета от 6 кушетки и климатик и е сравнително по-безопасна; билет за влак е желателно да се купи предварително: от Индия http://www.indianrail.gov.in/, от чужбина http://www.cleartrip.com/)

Пътуването с такси от летището в Ченай е около два часа и половина. Автобуси от Ченай пътуват често и билетът струва 100-200 рупии. Такси до Ауровил може да се наеме от самото летище, но ще ви е по-евтино (2100-2300 рупии, без или с климатик), надеждно и удобно, ако резервирате ауровилско такси, което да ви посрещне на летището (Auroville Transport Service или UTS Unity Transport). За такси може да се уговорите и направо с гестхауза, където ще отседнете.

Ауровил е съставен от стотина поселения, или общности, разпръснати на площ от 25 кв.км. Разстоянията между по-отдалечените поселения са от порядъка на няколко километра. В рамките на самия Ауровил има няколко тамилски села и все още доста от земята принадлежи на селяните.

Климат

Климатът в Ауровил е суб-тропичен. От декември до март дневните температури са в обхвата 24-30°C. От април температурите се покачват и през май-юни достигат 40°C. През юли започват да валят от време на време дъждове, които разхлаждат атмосферата. Основният мусонен (дъждовен) период обикновено започва около средата на октомври и продължава до средата на декември. Нощите са с около 5°C по-хладни от дните.

Между редовете

На пръв поглед Ауровил може да изглежда доста непонятен. Той представлява интензивен и предизвикателен експеримент, изглеждащ почти невъзможен, и е необходимо човек да е готов да участва активно в такава авантюра. Смисълът на Ауровил става по-ясен само в контекста на визията на неговите вдъхновители, която стимулира хора от цял свят да се присъединят към тази „лаборатория на еволюцията“.

За наминаващите от тук

Понякога посетителите в Ауровил остават разочаровани от това, че не намират тук никакъв Ашрам, никакви типични туристически атракции или обичайната атмосфера на радушно посрещане. Това е така, първо защото Ауровил е доста различен от Ашрама на Шри Ауробиндо в Пондичери, където се предполага, че хората отдават живота си на интегрална йога (докато в Ауровил те се посвещават на експеримент за реализирането на човешко единство, чието постигане в действителност също изисква вътрешно развитие), и второ, защото Ауровил не е туристически обект, макар да се споменава в литературата за туризъм и пътешествия, и не посвещава кой знае колко време и енергия за посрещане на туристите, в сравнение с местата, специално организирани за тази цел.

На минаващите от тук (еднодневните посетители) се препоръчва да посетят първо Центъра за посетители (Visitor Center), който е отворен всеки ден от 9:00 до 17:30 и предлага информация, изложби и видео прожекции, кафе-ресторант и бутици.

Тези, които идват с по-задълбочен интерес и действително искат да посетят някой от ауровилските проекти, биха могли да направят това с помощта на информационното бюро (Information Desk) в Центъра за посетители.

Квартири

За гостите има на разположение квартири/стаи в различни поселения в рамките на града. Нощувките варират между 300 и 4000 рупии на човек, в зависимост от типа на квартирата и осигурените удобства. За препоръчване е предварително резервиране на квартира, особено за периодите декември-март и август-септември, когато трудно се намира подслон в последния момент. За целта се свържете директно с някой от гестхаузите.

Контрибуция на гостите

От всеки гост, както и от самите ауровилци, се очаква да подпомогне финансово поддръжката и развитието на града и неговата инфраструктура и услуги (вода, пътища, електричество, залесяване, селско стопанство, образование и т.н.). Понастоящем ежедневната вноска е 150 рупии за възрастен или 75 рупии за студенти и тинейджъри (на възраст от 12 до 18). За деца под 12 годишна възраст не се заплаща контрибуция. Тази контрибуция е включена в цената за нощувка в регистриран гестхауз.

Ако посетител полага доброволен труд, неговата контрибуция може да бъде редуцирана или да бъде освободен от нея.

Карта за гост

При заплащане на тази контрибуция се издава карта за гост. Това става в някой от основните гестхаузи, във Financial Service в Town Hall или в офиса му близо до PourTous/Aspiration. Този пропуск ще ви идентифицира като гост на Ауровил и ще ви позволи да се ползвате от услугите, както и да посещавате Матримандир в определени часове.

Общи разходи

  • Обядът в Solar Kitchen струва 140 рупии, необходима е карта за гост.
  • В Пондичери може да се хапне за 100 рупии и повече, в зависимост от класата на заведението и обслужването.
  • Наемът за велосипед е между 30-50 рупии на ден.
  • Наемът за мотопед и мотор е около 150-200 рупии на ден.
  • Автобусът между Ауровил и Пондичери пътува сутрин или следобяд и пътниците ползват карта за пътуване, която се закупува във финансовия център и в някои гестхаузи.
  • Заниманията по йога, танци и др. обикновено изискват от гостите вноска от минимум 150 рупии, необходима е карта за гост.
  • Масажите и фризьорските услуги вървят за около 300 рупии.

Дейности

Visitors Centre: различните дейности и програми за новодошли и гости се изписват на дъската за обяви.

Guest Service: намира се на терасата на слънчевата кухня Solar Kitchen; предлага широк спектър от информация и упътване.

Guest week tour: петдневна обиколка из Ауровил на велосипед. За повече информация пишете на адрес ambre@auroville.org.in.

Guest introduction tours and seminars: различни опции и възможности, предлагани от insight@auroville.org.in.

Savitri Bhavan: място за материали и дейности по изучаване, изследователска работа и концентрация върху епическата поема-откровение на Шри Ауробиндо „Савитри“, под формата на беседи, семинари и индивидуални занимания, както и с възможност за ползване на книжна и аудио-видео библиотека.

Pitanga Hall (Samasti): изложби, концерти, хатха йога, танци, тай чи, терапевтичен масаж, семинари.

Quiet Healing Centre: предлага широко разнообразие от лечебни процедури, занимания и курсове.

Verite: йога, творчество, випасана медитация, семинари за вътрешно изцеление. За актуалните програми проверете направо при членовете на общността.

Red Earth Riding School: в RERS се отглеждат 20 коне и понита. Предлага се яздене с придружител и тренировки от международно сертифицирани преподаватели. За информация и уговаряне на час се обадете на Djenane на тел. 94434 59048.
Хората, интересуващи се от яздене за деца с особени нужди, могат да посетят Persian Sky или да се обадят на Marianne на тел. 9443 085038.

Библиотеки:
Auroville Library отдава книги на гостите срещу представяне на карта за гост.
Laboratory of Evolution отдава книги на гостите срещу депозит.

Възможности за работа

Гостите, които желаят да работят на доброволни начала за период повече от месец, могат да се обърнат към SAVI http://www.auroville.org/education/avis/avis.htm или да се свържат с connections@auroville.org.in. Студенти, желаещи да се включат в програма за работа/изследователска дейност, да се свържат със study@auroville.org.in.

Ако желаете да поработите активно, но за по-малко от месец, моля информирайте се в Guest Service на терасата на Solar Kitchen, http://www.aurovilleguestservice.org или пишете на avguestservice@auroville.org.in

Допълнителна информация

Поради случаите на кражби е за предпочитане да депозирате паспорта си, самолетния билет и ценности в сейфа на вашия гестхауз.

Тъй като се случват инциденти по пътищата, не се препоръчва на жените да се разхождат или карат велосипед сами по тъмно.

Моля не поощрявайте просенето.

Моля уважавайте със своето поведение местните навици. Също така, имайки предвид благоприличния стил на обличане на индийките, на чужденките се препоръчва да се обличат в подобен стил, за да не излъчват неверно послание и да не привличат нежелано внимание. Това важи също и за плажа, където е желателно ползването на цял бански.

Часовата разлика в Индия (Indian Standard Time, IST) е с пет часа и половина напред от централното време по Гринуич (Greenwich Mean Time, GMT).

Приблизителната стойност на валутен обмен към април 2014 е  Euro 1 = IRS 83 (индийски рупии). Във Financial Service се извършва обмен на валута и плащане с международни банкови карти.

За повече и по-подробна информация посетете официалния сайт www.auroville.org. За да усетите духа на живота в Ауровил чрез ежедневни интервюта и аудиозаписи на събития, посетете www.aurovilleradio.org.

Advertisements
%d bloggers like this: