Присъединяване

1529550-unity-mandalaна гости на необикновеното

Най-хубавият период да го посетите започва сега

(декември до март, както и юли до септември, уеб-адм.)

Идеята да прескочим до Ауровил отдавна е в нас – още повече че преди време в „Усури“ ви разказахме историята на това необикновено място, създадено да твори хармония.
Сега се връщаме към Ауровил и заради един въпрос, отговор на който публикувахме накратко в бр. 109. Как мога да кандидатствам за жителство в Ауровил, питаше нашата читателка Илиана. Писахме веднага на Татяна, жител на Ауровил. Отговорът ú тук обяснява много неща…

Списание Усури, бр. 110, PDF: Usuri_br110_p86-89

Ауровил е отворен за посещение за всеки пребиваващ в Индия

unity_pavilion

Няма нужда от предварителни контакти, но за периода с наплив на гостуващи (декември–февруари) е желателно своевременно да се подсигури квартира. На разположение има различни по тип и удобства стаи, част от които могат да се резервират онлайн от http://aurovilleguesthouses.org. Друг полезен уебсайт е http://www.aurovilleguestservice.org. Нужно е ползването на английски език. В официалния уебсайт http://auroville.org има подробна информация за гости и желаещи да се присъединят. Част от тази информация е преведена на български в блога https://aurovillebg.wordpress.com.

Ауровил не е място за туризъм, а за съпреживяване

img_9546Затова част от гостоприемниците тук имат изискване за минимален престой, а финансова карта за пазаруване в рамките на селището се издава при престой над седем дни. Желателно е гостите да се включат в живота на общността. Който желае евентуално да се установи тук, следва да остане за минимум три месеца, за да свери своите представи и очаквания с действителността. Месец преди отпътуването си се свързва с Entry Service – ауровилска група по приема, която провежда интервю и нормално дава препоръка за издаване на специална виза. Такава виза се получава от Индийското консулство в страната на постоянно пребиваване и в нея изрично се упоменава Ауровил. Тя не позволява да се работи или пребивава продължително извън Ауровил.

С тази виза кандидатът пристига повторно

meetings_01Така започва неговият процес на интеграция като новодошъл (newcomer), който трае около година. От човека се очаква да опознае живота и духа на Ауровил, неговите външни и вътрешни реалности и да си намери занимание, полезно както за общността, така и за неговия интегрален личностен растеж. Наред с това изпитва силата на своята мотивация и способността си да поема многобройните предизвикателства. Нормално през първата година човек се самоиздържа. След нейното изтичане, групата по приема приключва процеса по първоначална интеграция и при липса на съществени възражения от страна на жителите на Ауровил, новодошлият бива вписан в списъка на жителите и става пълноправен ауровилец.

AVLibraryCrown-Road006--

Ауровил има много специфична атмосфера

Наред с енергийното поле, свободата и многообразието има много неуредици и трудности. Някои хора предпочитат да го посетят без предварителна подготовка, с отворени възприятия и на място сами да почувстват нещата, но други биха могли да се подготвят и да поизучат що за място е това. Поне ще са по-наясно какво ги привлича, а ако няма очарование, вероятно не би последвало разочарование. В интернет има изобилие от информация, сайтът на ауровилското радио предоставя записи от всякакви събития, беседи, общи събрания, интервюта с ауровилци и гости и дискусии по наболели теми. Има отделен уебсайт с видео материали от и за Ауровил. Би било от полза също и човек да се запознае предварително с философията на това място. Хората идват с различни подбуди и биват привлечени от различни аспекти на Ауровил, затова и процесът по интеграция протича доста индивидуално.

Ауровил разполага с ограничени ресурси

Ireno_2012_06-JANUARY-2012

Затова не винаги е в състояние да осигури и предостави нужното на своите жители по централизиран и регулиран начин. Има недостиг на жилища и дори към момента от новодошлите принципно се очаква да инвестират в жилище, макар че постоянно се търсят нови възможности и се експериментира. Всичко е в процес на развитие и ако човек притежава устрема да бъде, с поглед в бъдещето и да съзидава, вместо просто да се наслаждава на настоящето, това би му помогнало да приеме много от нещата и да устоява. Мнозина гостуват, малцина остават, защото никак не е лесно да се направи една голяма крачка в свят с непредсказуемост, нестандартност и липси, но пък с нещото, което осмисля всичко – че това е авантюра на съзнанието в материята, авантюра индивидуална, но и колективна. А тя разчита на всеки от нас, на способността ни да надраснем себе си.

Татяна, жител на Ауровил 

I-love-auroville-text-only